Ulje uljane repice-zašto ga treba prestati koristiti

Nova studija koju je provela Medicinska škola Lewis Katz na Sveučilištu Temple (LKSOM) u Philadelphiji upućuje na to da “zdravo” ulje uljane repice pogoršava gubitak pamćenja i sposobnost učenja kod pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti, što dovodi do povećanja formiranja naslaga mozga, povećanja težine i općenito je štetno za zdravlje mozga.

Dr. Domenico Praticò, direktor Alzheimerovog centra u LKSOM-u, upozorio je kako je velika pogreška gledati na popularno ulje repice kao zdravo ulje ili ga staviti na istu osnovu kao ulja koja su se pokazala korisnima za zdravlje:

“Ulje repice je privlačno jer je jeftiniji od drugih biljnih ulja i oglašava se kao zdravo. Medutim, vrlo malo studija je ispitivalo ovu kvalifikaciju, osobito s obzirom na mozak.

“Iako je ulje repice biljno ulje, moramo biti oprezni prije nego što kažemo da je zdravo. Na temelju dokaza iz ove studije, ulje repice ne smijemo nikako smatrati uljem s dokazanim zdravstvenim prednostima .”

U istraživanju su istraživači koristili životinjski model koji oponaša Alzheimerove bolesti kod ljudi, jer napreduje od asimptomatskih ranih stadija do pune bolesti. Miševi su bili podijeljeni u dvije skupine kada su imali šest mjeseci. Prva skupina je normalno hranjena, dok je druga grupa dobila još dvije žlice ulja na dan.

Godinu dana kasnije, kada su ispitivane životinje, otkriveno je da su oni koji su konzumirali prehranu obogaćenu uljem repice imali značajno debljanje. Kad su pregledali mozak, otkrili su da imaju i probleme s pamćenjem.
Istraživaci su zatim ispitali i moždano tkivo. Miševi koji su jeli ulje repice su imali daleko niže razine peptida koji štite neurone od oštećenja poznatih kao amiloidni beta 1-40, imali su vece razine amiloidnih naslaga u mozgu i pokazali su značajno smanjenje broja kontakata medu Neuronima, što je znak velikih oštećenja.

Dr. Guy Crosby, izvanredni profesor na Harvard School of Public Health, izrazio je zabrinutost zbog uljane repice na web stranici Sveučilišta.Vecina uljane repice proizvodi se kemijskom ekstrakcijom s otapalom koji se naziva heksan , često sa korištenjem topline, koji utječe na stabilnost molekula ulja, rancidira ih, uništava omega-3 masne kiseline u njima i čak može stvoriti trans masnoće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *