Lovorov list

Lovorov list je biljka koja se najčešće koristi kao začin za razna jela,dok je malo poznato da Lovorov list umiruje,usporava starenje i pomaže u borbi protiv bakterija i liječi disajne puteve.
Ova biljka se može koristiti na nekoliko načina,krenimo redom:
1.Čisti sluz iz pluća

Lovorov list je stimulans disajnih puteva i može da pomogne pri izbacivanju sluzi iz pluća. Najbolji način je da stavite svježe ili suhe listove u vruću vodu i da udišete paru. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.
2.Pravilan rad srca

Organski spoj pronađen u lovoru jača zidove kapilara u srcu i pomaže pri eliminaciji lošeg holesterola iz tijela.
3.Liječi upalu zglobova

Ukoliko imate problem sa zglobovima, uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.
4.Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje tri grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.
5.Dobar je za probavu

Stavljajte ga što više u hranu ili masirajte trbuh uljem lovora nakon obroka. To će da doprinese bržem izlučivanju i preradi hrane u želucu.
6.Efikasan i kod urinarnih infekcija

Pomiješajte prah od lovora sa mlijekom i pijte ovaj napitak kada se pojave ovi problemi. Radi se o starom receptu za rješavanje urinarnih infekcija.
7.Pomaže kod nervoze i umora

Kombinacija hemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Zapalite nekoliko listića u prostoru u kojem boravite i udišite taj dim. Ipak, nemojte to da radite prije spavanja, jer miris zapaljenog lovora može da vas razbudi