Kako izbjeći udar munje

Čučanje ili stajanje? Kako najbolje postupiti kod grmljavinskih nevremena?

“Hrastove treba izbjegavati, trebali biste tražiti bukvu”, savjetuje stara izreka tijekom grmljavinskog nevremena, ali je li to doista istina i kako bi se inače trebali ponašati najbolje u nevremenu da vas ne udari munja?

U kasno proljeće i cijelo ljeto grmljavina u srednjoj Europi ima visoku sezonu.Bljesak munje može biti fascinantan, ali ne treba ih podcjenjivati. U Hrvatskoj je tri puta više munja nego prošle godine,u Njemačkoj godišnje umre oko deset ljudi, a još mnogi budu ozlijeđeni od munje. Ozbiljne opekline, paraliza i oštećenje mozga prijete. Da bi procijenili koliko je situacija opasna, svatko može odrediti udaljenost oluje. Da biste to učinili morate brojati sekunde koje prolaze izmedu munje i grmljavine i podijeliti s tri, tri sekunde jednako jednom kilometru.
U blizini stabla – bilo bukve, hrasta ili jele – nitko ne bi trebao biti u olujnom nevremenu i držati se najmanje deset metara dalje. Razlog: Udari groma često su na najvišoj točki svog okruženja: električni stupovi, televizijske antene na neboderima ili samo drveće u polju.
Velika opasnost također prijeti u vodi.Voda sprovodi napon – stoga kupači moraju napustiti vodu što je brže moguće tijekom nevremena.
Koliko je sigurno auto, otvoreno polje i kuća?
U automobilu, putnici su zaštićeni, jer je to Faradejev kavez, što znaci da metal provodi napetost duž vanjske strane. Samo provjerite jesu li prozori zatvoreni i ne dirajte metalne dijelove automobila. Ali ako putujete motociklom ili biciklom, trebali biste sjahati i ako je oluja izravno iznad vas, isključite motocikl i držite ga najmanje pet metara dalje.
Ako su šetači na otvorenom prostoru, kao što je polje, trebali bi čučnuti. Stajanje nije dobra ideja jer vas čini višim i ranjivijim. Ako se krećete u grupi, ne smijete biti previše blizu jedni do drugih. Kišobran treba zatvoriti, jer vas čini većim i metal privlači munje.
Stanovnici su sigurni u kući sa gromobranima. Elektronički uređaji poput televizora,telefona ili racunala treba isključit ako nemate zaštitu od visokih napona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *