Čudesni lijek Kopriva(Žara)

Biljka koja se najlakše može pronaći,jedna je od najljekovitijih na planeti.
Ponekad u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema zaboravimo na to da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam na dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi.Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezane, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri sedmice. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti jednu čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno,kopriva je to šta Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.
Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti

Čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari; liječi teške trbušne tegobe, menstruacijske i druge ženske tegobe, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, upalu mjehura, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi, liječi teško disanje i astmu; jača cjelokupni živčani sistem, liječi nesanicu, a koristi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Priprema čaja od koprive
3 velike kašičice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tokom dana možemo popiti i 2 litre takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.
Kupka od koprive
Svježi se listovi prokuhaju i u toj se tekućini namaču hladne, promrzle
noge. Hladne noge liječimo i tako da svježe listove stavimo u cipele, držeći ih tako preko cijeloga dana.

ULJE

Iscijeđeni se sok žare pomiješa u jednakim dijelovima s orahovim uljem; dobivamo ulje kojim svaku večer pred spavanje mažemo čelo, sljepoočnice i prsa; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.